29 Haziran 2007 Cuma

Bir Pide Dükkanı İçin Geliştirdiğim ArzuPide Yazılımı

Bu yazımda Bir Pide Lokantası İçin Geliştirdiğim ve hala Geliştirmekte olduğum Yazılım Hakkında Bilgi Vermeye Çalışacağım.



Yazılımımızın Adı Arzupide dir ve C# Diliyle Geliştirilmiştir.



İlk Olarak Arzu Pide Açılış Ekranı İnceleyelim Arzu Pide Otomayon Yazılımının Açılış Ekranı Aşağıdaki gibidir, ve menü olarak kullanılır.
Bu menüleri sırası ile inceleyelim.

AYARLAR EKRANI :
İlk olarak Ayarları İnceleyelim. Ayarlar Arzu Pide Yazılımının Doğru çalışabilmesi için gerkli bilgilerin ayarlandığı bölümdür. Arzu Pide Ayarlar’ın görüntüsü aşağıda görüldüğü gibidir. Menünün Sol altında görünen Dişli resmine tıklanarak Ulaşılabilir.
Arzu Pide Ayarları Açtığınızda ilk olarak Genel Sekmesi Aktif Olur bu sekmeden Pide Salonunun ADI ,TELEFONU ve ADRESİ yazılması istenir. İstenen bu alanların doldurlması tavsiye edilir. Çünkü Siparişler bölümünde değineceğimiz yazıcıdan çıktı alma işlemi sırasında çıktının altına bu girilen bilgiler yazılacaktır. Bu Ayarlamaları Yaptıktan sonra Uygula düğmesine tıklayıp uygulaya bilir veya Tamam Düğmesine tıklayıp Ayarlardan Çıkabilir veya İptal Dğmesine tıklayıp Ayarlama Yapmadan çıkabilirsiniz.
Yukarıdaki resimde ise Yazıcı ayarları sekmesi görünüyor. Bu Sekmedeki ayarlar Yazıcıdan Çıktı alma durumunda Programın sistemde kurulu yazıcıları veya yazıcıyı tanıması için gereklidir. Yazıcı ayarlarını yapabilmek için Yazıcı ayarları düğmesine tıklayıp çıkan sihirbazları takipetmeniz yeterli olacaktır. Arzu Pide Yazılımı ile Çıktı almak istediğiniz yazıcıyı seçmeniz gerekmetedir.

Yukarıda görünen resimde ise Yedekleme ve Kullanıcı bilgileri sekmesi görünüyor.

Yedekleme Sekmesi : Bu Sekmede Yedekleme İşlemini elle yapılabilinir. Arzupide hergün ilk açıldığında Yedekleme işlemini otomatik olarak yapmaktadır. Eğer Yedeklemeyi kendimiz Yapmak İstersek Yedekleme Tab'ından yapabilir veya Aldığınız Yedeği TekrarGeri Alabilirsiniz.

Kullanıcı Girişi Sekmesi: Bu sekmeden kullanıcı ayarlarını yapmanız istenmektedir. Kullanıcı ayarları Günlük Satış cetveline giriş yaparken gerkli olacaktır. Çünkü başka kullanıcıların günlük satış cetveline girip satılan yemekleri silmesini engellemek isteyebilirsiniz. Onun için bu sekmede koyduğunuz kullanıcı adı ve parolanızı başkaları ile paylaşmak doğruolmayabilir. Girdiğiniz kullanıcı adı ve parolanızı unutmayacağınız şekilde düzenlemeniz sizin günlük satış cetveline giriş yapmanızı sağlayacaktır aksi takdirde şifrenizi unutur veya kaybederseniz günlük satış cetveline giremezsiniz. Böyle bir durumda program üreticinizle irtibata geçerek şifrenizi çözdürebilirsiniz.

Kullanıcı bilgileri sekmesindeki Alanlar Kullanıcı Adı, Parola, Parola Tekrar ve birde kullanıcı adımı ve parolamı kullan onay kutusu bulunmaktadır. Kullanıcı Adı na istediğiniz kullanıcı adını yazabilirsiniz Parola kısmına ise Kullanmak istediğiniz Şifrenizi girebilirsiniz ve altındaki Parola Tekrar kısmınada Parolanızın Doğruluğu için Yazdığınız Parolayı tekrar girmeniz zorunludur. Buayarlamarı yaptıkdansonra alttaki Kullanıcı adı ve parolamı kullan onay kutusunu işaretleyip Parola korumasını aktif hale getirebilir veya işaretsiz bırakıp Pasif yapabilirsiniz.

Müşteri Giriş Ekranı

Müşteri Giriş ekranı Müşterilerinizin Listesini tutar bu alisteye eklediğiniz müşterileri Siparişler Ekranında Sipariş alırken kullanılacak ve telefon numarasına göre sorgulanacaktır. Bu ekranda sizden müşterinizin Adı Soyadı, Telefonu(zorunlu) ve sonolarakda Adresi istenecektir. Buraya girdiğiniz bilgilerin doğruluğu yararınıza olacaktır.

Yemekler Giriş Ekranı


Şimdi de Ürüngiriş(Yemekler) Ekranını inceleyelim.
Ürün giriş ekranı yukarıda görüldüğü gibidir. Bu ekrana satmakta olduğunu yemek çeşitlerinizi girmeniz istenecektir yine bu bilgilere Siparişler ekranında ihtiyacımız olacaktır.”Bilgisayara bilgileri vermemiz gerekirki bilgisayar bizim için o bilgileri işleyebilsin.!”
Bu ekranın kullanımıda yukarıda anlatılan MüşteiGiriş Ekranında olduğu gibidir. Farklı olan ise bilgi girişidir. Ürün giriş ekranında sizden Ürünadı yani Yemek adı(“Pide, Lahmacun,Tavukşiş vb”) istenmektedir. İkinci olarak ise ürün’ün Fiyatını girmeniz istenir. Ürün fiyatını girerken dikkatetmeniz gereken fiyatın Formatlı yazılmasıdır eğer düzgün fiyat girmez iseniz hata mesajı alabilirsiniz. Hata mesajı almamak için Ürün fiyatının “2,50” şeklinde girilmesi gerekir bu şekilde girilen fiyatlarda sorun çıkmaz. Ayrıca bu girmişolduğunuz fiyatlar siparişler bölümünde hesaplanmada kullanılacağı için çok önemlidir. Buraya girmiş olduğunuz yanlış fiyat sizin veya müşterinizin fazla veya eksik para ödenesine sebep olabilir bu yüzde bu alana dikkat etmeniz tavsiye edilir.


İçecekler Giriş Ekranı

Bu Ekran İçeceklerin(“Kola,ayran,su vb”)yapıldığı yerdir.
Yemekler Giriş ekranındaki ve Müşteri Giriş Ekranındaki Bütün Komut ve Şartlar İçecekler ekranı için geçerlidir. Bakınız Ürüngiriş Ekranı.

Satış Ekranı:



Satış Ekranını kullanarak dükkanınıza gelen müşterilerin yedikleri yemekleri ve günlük yaptığınız satış ve dükkana gelen müşterilerden kazandığınız parayı görebilir ve takip edebilirsiniz.
Stış ekranını kullanabilmek için eranın sol üskısmındaki yemekler bölümünden Daha önce Ürünler Girişi Ekranında girmiş olduğumuz Yemekler açılır listede listelenecektir. Bu açılır listeden yemek adınıseçerseniz karşınıza Adet girmenizi isteyen ekran karşınıza gelecektir.
Bu ekrana satmış olduğunuz yemek adedini girmeniz istenecektir. Yemek adedini girebilir veya düğmesine tıklayarak varsayılan olarak 1 adet girilmesini sağlayabilir veya düğmesine tıklayıt işlemi iptal edebilirsiniz. Adet miktarını girip düğmesine tıklayıp yemek girişini tamamlaya bilirsiniz. Yemek girişi yaptıktansonra yemek Adı, Adet ve Tutarı Sol Üstte Listelenecektir. Ayrıca liste lerin altındaki alanlarında seçilen yemeğin Tutarı, Kdv ve toplam Tutarı Hesaplanacaktır. Aynı işlemler Sağ üstte görülen İçecekler Bölümü içinde geçerlidir. Eğer seçtiğiniz yemek ve içeceği iptal emek ister iseniz düğmesine tıklayarak listeleri temizleyebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz yemek ve içecekler doğru ise düğmesine tıklayarak ödeme ve paraüstü hesaplama ekranını aktif hale getirebilirsiniz.
Bu ekrandaki Tutar alanında seçilen yemek ve İçeceklerin toplam tutarı otomatik olarak yazacaktır. Ödenen kısmına ise soldaki para düğmelerini kullanarak müşterinin vermişolduğu parayı girerseniz Para üstü otomatik olarak hesaplanacaktır. İşlemleri bitirdikten sonra yaptığınız satışı bilgisayarınızda saklamak ve raporunu alabilmek için veya saklamadan çıkmak için ise düğmesine tıklaya bilirsiniz.
Yaptığınız Satış ve Günlük Cironuzu görebilmeniz için Kaydı saklamanız önerilir.
Ayrıca Tamam düğmesine tıkladığınızda alttaki listeden günlük yapılan satış ları ve toplamlarınıda altında göre bilirsiniz…

Siparişler Ekranı :

Siparişler ekranında telefonla aldığınız siparişleri takip edebilir ve kolaylaştırabilirsiniz. Siparişler ekranın sol üstündeki Müşteri : bölümündeki açılır lisden müşterinin telefon nunu seçerek veya birkaç rakamını girerek ekleye bilirsiniz.Müşteri bölümünün hemen sağında satışlar ekranında anlatılan yemekler ve İçecek giriş ve altında Seçilen yemek ve içeceklerin tutarlarını gösteren alanlar satışlar ekranı bölümünde anlatıldığı gibidir. Bakınız satışlar ekranı. Sipariş çıktısını yazıcıdan alabilmek için ayarlar bölümünde anlatılan yazıcı ayarlarını yapmış olmanızgerklidir. Bakınız ayarlar. Ayrıca çıktı önizlemesi veya çıktı alabilmek için Müşterinin ve yemeğin seçilmiş yani listeye eklenmiş olması gekir.
Listeye eklediğiniz müşteri yemek ve içeceklerin yazıcıdan çıktısını düğmesine tıklayarak alabilir veya çıktı almadan önce düğmesine tıklayarak Önizleme ekranını Aktif hale getirebilirsiniz ve solüst teki yazıcı iconuna tıklayarak yazıcıdan çıktı alabilrsiniz.

Yukarıdaki resimde sipariş çıktısı önizlemesi görünüyor.
Eğer siparişi kaydetmeden önce iptal etmek isterseniz düğmesine tıklayabilirsiniz. Eğer siparişi kaydemiş iseniz iptal işlemini Günlük satış cetvelinden yapmanız(silmeniz)gerekir.
Günlük satış cetveline girerek yanlışlıkla kayıt ettiğiniz veya iptal olan kaydı listeden seçip sil düğmesine tıklamanız yeteli olacaktır.


Günlük Satış Cetveli :

Sonolarak Günlük Satış Cetveli‘ni İnceleyelim. Günlük Satış Cetveli Eğer sipariş ve satışlarınızı Arzu Pide yazılımı ile yapar iseniz Bu ekranda listenecektir. Günlük satış cetveli bölümünden satışyapmış olduğunuz satış ve siparişlerinizi görebilir , sorgulayabilir , silebilir ve istediğiniz Sipariş ve Satışları Sorgulayıp yazdırabilirsiniz. Günlük Satış Cetveli Size Günlük Rapor almanıza(çıktı) ardımcı olur.

Günlük satış cetveli iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak karşımıza gelen Siparişler sekmesi olacaktır. İlk bölümde (siparişler) birgün boyunca almış olduğunuz siparişleri görebilirsiniz.Günlük satış cetveli tarihler arası sorgulama yapar sol üstteki tarih kutularından İlk ve son tarihi seçerek iki tarih arasındaki kayıtların listelenmesini sağlaya bilirsiniz. Ayrıca Günlük Satış Cetveli Sipariş ve Satışların Toplamlarını Altta Gösterir. Altta yer alan Toplamlar Şunlardır: Sipariş sayısı, Siparişler Toplamı (ToplamTutarı), Satış Sayısı, SatışlarToplamı(ToplamTutarı) ve İkisinin Toplam Tutarlarıdır. Ayrıca Rapor yazdırırken yazdırılacak olan raporun sayfa sayısını gösterir.
İkinci olarak Satışlar sekmesi bulunmaktadır. Bu sekme içinde yukarıdaki siparişler sekmesinde anlatılan bütün bilgiler geçerlidir. Satışlar sekmesinin görüntüsü aşağıda gösterilmiştir.
Ayrıca Siparişler sekmesinde de bulunan çizgili yazdır onay kutusu bulunmaktadır. Onaykutusunun işaretini kaldırır iseniz rapor alırken çizgiler gözükmeyecektir, işaretler iseniz çzgiler gözükecektir. Bu şekilde çizgili veya çizgisiz çıktı alabilirsiniz.

Hiç yorum yok: