30 Haziran 2007 Cumartesi

Office 2007 sitilinde Ribbon Control Ve Diğer Özel Controller

Bu yazımda enson geliştirdiğim office2007 sytle Ribbon control ve ribbon controlle beraber geliştirdiğim diğer özel controlleri anlatmaya çalışacağım...
İlk Olarak Ribbon control'ünden başlamak istiyorum.!
Yukarıdaki resimler Tamamen Kendimin Geliştirmiş olduğum Office2007 style RibbonControlüne aittir. Ribbon Controlüm Aslında Piyasadaki Benzerlerikadar iyidir ve tasarımcıya özgürce tasarılar yapmasına olanak sağlar. RibbonContolün Üzerinde görülen kontroller tamamen yazılımcının istediği tasarımı, arayüzü olşturmasında 100% serbest tasarlama olanağı sağlar. Ribbon Controlünde Şimdilik olmayan ve piyasadaki benzerlerinde olan bazı özellikler "Formun Boyutlarını küçülmesi durumunda diğer ribbon controlerinde olan otomatik Küçültme(controldeki buttonlar,listeler gibi controllerin görünmemesi) ve SytemMenu nün açıldığı Oval (Sol üst köşe Menu seçeneği(yapıştırın üstündeki))Başlatma menüsü benim controlümde normal diğer menü seçeneklerinde olduğu gibi görünmektedir). Ribbon Controlünü Tasarlarken tamamen özgürçalışırsınız çünkü ribboncontrolünün üzerinde barındırdığı Button ve benzeri controlleri diğerbenzerlerinde olduğu gibi controlün taskmenüsünden seçmez direk olarak toolbox tan sürükle bırak yöntemiyle yerleştirerek istediğiniz tasarımı oluşturabilirsiniz.
Aslında ribbonControlü İçin söylenecek çokşeyvar ama yukarıdaki resimler size bunların çoğunu anlatıyordur umarım.ribbonControlünü Burda Noktalayalım ve diğer componetlere geçelim.
Sıradaki component Office2007 Stilinde Form veya Skining Form:

Yukarıdaki resimde görünen office2007 style form. skinForm ribbon.dll inin içinde culunmaktadır. skin form kontrolü üzerinde office 2007 renk şeması olan Mavi, Siyah, Gümüş ve ayrıca özel istediğiniz sikini verebilmeniz için yazılımcıya kolaylık sağlar. Yapmanız gereken sadece Properties'ten ilgili hazırlanmış olan resim dosyalarını çok basit bir şekilde atamaktır.

Ayrıca skinform un Başlık yazısını istediğini gibi hizalaya bilirsiniz tıpkı bir TextBoxdaki TextAling Özelliği gibi, Ayrıca Minimize, Maximize ve Close Düğmalerinin yükseklikleri özel olarak arlanabilir. SkinFormun MDI özellikleri de Normal Formun MDI özelliklerini Yanısıra Artılarıda vardır.

Sıradaki Component ListView, ListBox ve Checked ListBox:

Yukarıdaki resimde ise Listview, ListBox ve CheckedListBox Görünüyor.

Bu Componentlerde Ribbon.dll içinde mevcutturlar. ListView Controlü Normal ListView Controlünün Bütün Özelliklerini Barındırmakla beraber artı özellikleride barındırır.Örnek vermek gerekirse colonBaşlıklarına(Header) Tıklandığı Zaman otomatik sıralama yapabilmesi ve bunun gibi ek özellikler mevcut. ListBox Ve Checked ListBox Controlleri içinde aynışeyleri söyleyebiliriz.


Sıradaki Component imiz Radio Button ve CheckBox:


Radio ve CheckBox Controlleri office sitilindedir. Eğer Bu controllerin onay resimleri değiştirilmek istenirse istenilen bir onay işaretiyle değiştirile bilir. Tabiki Resim Formatına uyarak. Resim Formatına uyarak dedim çünkü bu controller onaylı, onaysız, fareyle üzerine gelme, tıklama gibi resimleri sadece bir tek resim dosyasından alır ve işaretler resim dosyasında altalta formatına göre yerleştirilmiştir. Bu Formattaki kurallara uyarak çok güzel radio ve Checkbox lar yapmak mümkündür.

Sıradaki Component ComboBox:

Yukarıdaki resim ise açılmış bir comboBox. Ribbon ComboBox Normal ComboBoxlardan daha gelişmiş özellikler sağlar bunlara örnek vermek gerekirse: office sitilinde olması bir imageliste yüklediğiniz resimleri cobbobox da Gösterebilmenizdir. Ayrıca Direkt olarak imagelistteki resimler combo da gösterilebilir. Yazılımcının herhangi bir kod yazmasına gerek kalmaz.
Sıradaki Component Ribbon Entry Controlleri:

Yukarıda Ribbon Entry Controllerini Gösteren resim.

Bu control çok fonksiyonlu derlerya işte öyle birkontrol ve içerisinde 5 tane verigirişi componenti bulunduruyor. Bunlar TextBox, MaskedTextBox,ComboBox,NumaricUpDown ve DateTimePicker dır. Bu Component Genellikle veri giriş sırasında mesela Database uygulamalarında sıkça kullanılabilr ve forma çokgüzel bir Görünüm Verebilir. Ayrıca RibbonEntry Controlü imleç üzerindeyken yani seçili olduğu Zaman Sarı Renkte Boyanır. Ayrıca Bu Controlün Görüntüsü Resim olarakta ayarlanabilir Resmin en üsttünde yeralan entry kontrolünün Görünümüne reim atanmıştır.

Sıradaki Component ProgressBar:


Progressbar Controlünün İki sitili vardır tıpkı entry, radio ve checkedbox da olduğu gibi; Office2007 style ve İmage Style dır. Bu sitill değişimlerini yukarıdaki resimde görebilirsiniz. progressbar conrolü normal bir progressbar controlünün tüm becerilerine sahip olmakla beraber oldukça fazla yeni özelliklerde bünyasinde barındırır. Mesela % Göstergesi üzerine Text Özelliği Kullanılarak İstenen Yazı nında gösterilmesi sağlanabilir. Ayrıca Gsterilen Yazıların Hizalanmasıda yapılabilir. Progressbar ın Chunk Yüksekli ayarlana bilirdir.

Sıradaki Component Office Button:

Office Button Componeti Yukarıdaki Resimde Görülmektedir. Bucomponent Bir Button'un Bütün Özelliklerini ve Artı Özellikler Taşır.OfficeButton Componenti OffiseStyle, CustomStyle Ve İmageStyle Olarak Üç Çeşit Button Stili vardır. Ve Yazılımcıya Göze hitap eden buttonlar oluşturmasına izinverir. OfficeButton Dikey olarak kullanılabilir buttonun yazı yönü Left,Right ve Normal Olarak Ayarlana bilir bu sayede dikey buttonlar yapılabilir.Yukardaki resimde soldaki ilk button CostumStyle, İkincisi İse İmageStyle dır. Sağdaki Buttonların en üstteki OfficeStyle ve Altındakilerde İmageStyle Olarak yapılmış Değişik Buttonlar Görülmektedir. Bu şekilde Çok Güzel Buttonlar yapıla bilir.

Sıradaki Component TabControl:

Yukaridaki Resimde TabControlünün 6 Tane Farklı Tab Sitili Görünüyor.

Tab Componenti Nornal Tab Componetinin Bütün Özelliklerini Barındırmakla birlikte farklı özelliklerde taşımaktadır. TabControlünün 5 çesit officeStyle ında TabŞekli ve ayrıca Birde istediğiniz bir tab resminin yerleştirilebileceği ve veya oluşturulabileceği İmageStyle TabGörünümü Oluşturulabilir. Tab Controlünün Değişik Tab Sitillerini Yukardaki Resimden Görebilirsiniz.

Son Olarak Ribbon.dll inde Bulunan ve Son Controlümüz Olan RibbonRenderer Controlüdür.RibbonRendere Controlü Ribbon.dll inde Bulunan Bütün Controllerin OfficeStyle Renk şemasını Ayarlar. Bu Ayalarma RibbonRendrer Controlünün RenderSytle Özelliğinden Ayarlanır.Bu Özellikteki Ayar Değiştirildiğinde ribbon.dll inde Bulunan Bütün Componentlerin Görünümleri Belirlenen RenkŞemsına Göre Değiştirilecektir.

Onur Zeybek

onrzeybek@gmail.com

1 yorum:

Karakule dedi ki...

kardeş bu componentleri sen mi yaptın? Nerden bulabiliriz